nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Бубрежна инсуфицијенција, акутна - Изненадни престанак рада бубрега

Бубрежна инсуфицијенција је изненадни престанак рада бубрега. Бубрези су од суштинског значаја за одржавање равнотеже течности у телу и контролу хемије тела. Бубрежна инсуфицијенција доводи до накупљања течности и повећања отпадних производа у крвотоку.

Једна озбиљна нуспојава је подизање нивоа калијума у организму, што може да доведе до срчаних аритмија које су опасне по живот.

Постоје многи узроци овог поремећаја. Најчешћи узроци акутне инсуфицијенције бубрега укључују инфекције, употребу контраста за скенирање ЦТ или студије срца, реакцију на лекове, аутоимуне болести, тешку дехидратацију, блокаду протока урина.

Симптоми

У почетку акутна бубрежна инсуфицијенција не мора изазвати никакве симптоме, али се они јављају у каснијој фази болести и то су: смањење количине мокраће (олигурија), престанак уринирања (анурија), прекомерно уринирање ноћу (ноктурије), отицање глежњева, опште отицање, повећање величине абдомена, метални укус у устима, промене у менталном статусу или расположењу, напади, тремор (дрхтање руку), мучнина, повраћање, умор, висок крвни притисак, свраб.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Тестови крви показују функцију бубрега.

Ултразвук бубрега се ради да би се открило да ли је блокиран одводни систем бубрега (ово је узрок акутне бубрежне инсуфицијенције који се може отклонити, али мора да се реши брзо како би се повећале шансе за опоравак).


Тестови

Цела Крвна слика (ЦКС), биохемијска анализа крви, ЦТ-скенер, електрокардиограм (ЕКГ), Магнетна резонанца (МР), ултразвук, анализа урина и рендген.

Коме се јавити