nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Аутизам

Аутизам је развојни поремећај који се обично јавља у прве три године живота. Нека деца се до друге године нормално развијају, а затим почињу да испољавају симптоме.

Поремећај утиче на нормалан развој мозга који се односи на социјалне и комуникативне вештине. Није познат ниједан појединачан узрок, али се верује да развоју овог поремећаја доприносе генетски фактори и фактори окружења.

Не постоји ниједна доказ да је аутизам повезан са вакцинацијом. Верује се да у Србији живи око 2000 особа са аутизмом.

Симптоми

Симптоми се обично јављају до 18 месеца и већина родитеља примети да нешто није у реду до друге године. Деца имају потешкоће у играма претварања, друштвеној интеракцији, невербалној комуникацији, језичком развој и показују недовољно развијене друштвене вештине. Нека деца се развијају нормално до друге године живота, а потом назадују.

Прегледи

Узима се анамнеза и врши се физички преглед. Не врши се анализа крви или снимање које може да потврди овај поремећај. Дијагноза се заснива на елиминисању других узрока понашања и користећи скрининг тестова користећи методе као сто су: дијагноситчки интервју за аутизам-допуњен (АДИ-Р), дијагностичка опсервацијска скала за аутизам (АДОС), лествица за процену дечијег аутизма (Царс) и гиллиам скала за аутизам.


Коме се јавити