nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Атеросклероза - сужавање крвних судова

Атеросклероза је нагомилавање материјала (плака) унутар крвних судова који доводи до сужења крвних судова. Ово сужавање за последицу има смањен доток крви до виталних органа.

Ако је проток крви знатно смањен или у потпуности блокиран, органи који се снабдевају крвљу могу бити озбиљно оштећени (срчани удар, мождани удар, итд.).

Многи су фактори ризика да се развије атеросклероза. У њих спадају дијабетес, пушење, висок ниво укупног холестерола, висок крвни притисак, неактивност, наслеђени фактор или гојазност.

Симптоми

Обично нема симптома све док крвни судови не буду значајно сужени. Када ово сужавање постане довољан разлог за настанак симптома, симптоми зависе од локализације суженог суда и степена сужења.

Симптоми могу бити: бол у грудима, мучнина, вртоглавица, кратак дах, губитак вида, укоченост, слабост, проблем са кретањем/ говором, бол у пределу абдомена, бол у нози и промена боје коже.

Прегледи

Преглед
Узима се анамнеза и врши физички преглед. Обично се раде и анализе холестерола у крви и друге анализе крви код пацијената код којих постоји фактор ризика. У зависности од симптома, могу се урадити и додатне анализе крви и снимања.

Тестови
Ултразвук каротиде, комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анлизе крви, липидни статус, електроцардиограм (ЕКГ) и васкуларни ултразвук.

Додатне анализе
Анализа холестерола (ХДЛ, ЛДЛ, триглицериди, укупан холестерол), тест издржљивости, ЦТ скенер срца


Терапија
Не постоји лек за атеросклерозу, али је показано да терапија успорава, а можда и зауставља прогресију болести. Такође се показало у пракси да промене животног стила, као што је престанак пушења, вежбање и здравије навике у исхрани, могу бити делотворне. Особе које стално имају повишен ниво холестерола у крви треба да користе лекове за снижавање нивоа холестерола. Уколико се развију симптоми можданог удара или срчаног напада, треба хитно потражити лекарску помоћ.


Коме се јавити