nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Астма

Запаљенска болест плућа коју карактерише реверзибилна опструкција дисајних путева. Цевчице у плућима које проводе ваздух се називају бронхије и бронхиоле. Код астме ове цевчице постану сужене због абнормалне контракције мишића цевчица услед упале.

Слузокожа ових цевчица постане иритирана и лучи слуз и бела крвна зрнца у дисајне путеве, чиме их још више сужава. Код неких пацијената се ово сужавање јавља као реакција на иританте попут хладног ваздуха, прашине, полена, вежбања или дуванског дима.

Тежина симптома се увелико разликује међу пацијентима, крећући се од благе иритације до колабирања опасног по живот.

Симптоми

Кратак дах, шиштање при дисању, кашаљ, недостатак кисеоника, губитак свести

Прегледи

Преглед
Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Извршиће се мерење пикфлуометром да би се измерила функција плућа и ефекти терапије. Направиће се рендгенски снимак груди уколико се сумња на инфекцију.

Додатне анализе
Мерење пикфлуометром, тестови на алергије

Терапија
Терапија спаса за акутне симптоме: најчешће краткоделујући бета-агонист бронходилататор. Контролна терапија за ублажавање упале и одржавање бронхија отвореним: најчешће се користе инхалациони кортикостероиди, дугоделујући бета-агонист бронходилататори, орални антагонисти леукотриена, и/или инхалациони кромолин. За тешке астматичне нападе, орални или интравенски кортикостероиди и чести инхалациони бронходилататори у комбинацији са салбутамолом и ипратропијум-бромидом.

Коме се јавити