nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Аспергеров синдром - врх аутистичног поремећаја

Аспергеров синдром је развојни поремећај који спада у ширу категорију аутистичних поремећаја. Особе са овим синдромом показују социјалну неугодност и неспретност, имају ограничен понављајући образац понашања, имају тенденцију да се фокусирају на једну тему и често су неспретне, моторичке вештине савладавају са закашњењем.

Не постоји лек за овај поремећај, али рана интервенција може помоћи детету да се боље асимилује и да боље фукционише у друштву.

Симптоми

Абнормална невербална комуникација: избегавање контакта очима, ненормални изрази лица, неприродне позе и гестови.

Особе са овим поремећајем не умеју да развију међуљудске односе, не могу да саосећају са другима, нефлексибилне су у конкретним рутинама, имају необична репетитивна понашања (понављајући покрети прстију, увијање тела), имају необично интензивне преокупације уским темама као што је опседнутост возним распоредом, подацима из телефонског именика, временом, спортском статистиком или збирком предмета.

Прегледи

Преглед
Узима се историја болести и обавља физички преглед. Раде се менталне процене и процене понашања да би се из дијагнозе искључили други узроци. Лекар може да се консултује са другим специјалистима попут психијатра и / или психолога да би се потврдио поремећај. Нема специфичних дијагностичких тестова крви нити снимања.

Терапија
Не постоји лек. Деци користе вежбе из социјалних вештина и вежбе адекватног понашања. Третман се састоји од терапије комуницирањем и терапије развијања социјалних вештина, когнитивно-бихејвиоралне терапије и лекова. Лекови се користе за лечење специфичих симптома као што су анксиозност, депресија и агресија и укључују инхибиторе поновног преузимања серотонина (ССРИ), антипсихотике и стимулансе.


Коме се јавити