nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Апнеа - слип апнеа

Апнеа је израз за суспензију дисања, губљење даха. Потенцијално озбиљан поремећај спавања када се дисање зауставља више пута током сна, што проузрокује опасно низак ниво кисеоника у крви током ноћи. Низак ниво кисеоника за последицу може имати хипертензију, мождани удар или срчану слабост.

Опструктивна апнеја у сну проузрокована је опструкцијом дисајних путева током ноћи и за последицу има увећане крајнике/ жлезде и/ или гојазност. Нпр. више од 12 милиона људи у Америци пати од опструктивне апнеје у сну.

Симптоми

Прекомерна поспаност током дана, гласно хркање, периоди престанка дисања (апнеја) током сна, буђење ујутру са умором, атипична поспаност током дана, праћена падањем у сан у неприкладно време, добијање на тежини, јутарње главобоље, ограничена пажња, губитак памћења, лоше просуђивање, промена карактера, летаргија.

Прегледи

Узима се анамнеза и врши се физички преглед. Ради се и тест отктривања поремећаја у сну. Додатне анализе се могу вршити да би се елиминисали остали узроци симптома. Да би се потврдила дијагноза, може се урадити и полисомнографија (дијагностичка метода утврђивања поремећаја сна).


Тестови

Електрокардиограм (ЕКГ)


Додатне анализе

Гасне анализе артеријске крви, ехокардиограм, проучавање сна, испитивање рада тироидне жлезде.


Терапија

Циљ терапије је да дисајни путеви буду проходни током ноћи. Препоручује се губитак телесне тежине и хируршко отклањање вишка ткива у задњем делу грла. Чест облик терапије је континуирани позитивни притисак (ЦПАП) дисајних путева.

Она подразумева употребу посебно направљене маске која се носи преко носа и уста током ноћи.

Коме се јавити