nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Аортна регургитација

Залистак аорте се не затвара нормално и узрокује да се крв која је испумпана из срца у аорту враћа у срце. Аортни залистак раздваја леву комору и аорту. Залистак се отвара да би омогућио проток крви из леве коморе у аорту, а затим се затвара да спречи враћање крви.

Код аортне регургитације крв се враћа из аорте у леву комору. Повратни ток изазива увећање срца (кардиомиопатија) и срчану инсуфицијенцију.

Најчешћи узроци аортне регургитације обухватају: инфекцију залиска (ендокардитис), реуматску грозницу, истрошеност залиска и конгениталну болест срца.

Симптоми

Симптоми могу да се развијају постепено и обухватају: бол у грудима, замор, слабост, палпитације, убрзан рад срца, појачан пулс, кратак дах током физичке активности, кратак дах у лежећем положају (ортопнеја).

Прегледи

Преглед
Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Лекар може да чује абнормални звук срца који се зове шум. Остала испитивања могу да се обаве ради детекције оштећења на срцу и плућима. Тестови која могу да послуже за дијагностификовање повратног тока крви и абнормалног аортног залиска обухватају: ехокардиограм, трансезофагеални ехокардиограм и катетеризацију срца.

Тестови
Ехокардиограм (ултразвук срца), електрокардиограм (ЕКГ) и трансезофагеални ехокардиограм (ТЕЕ), катетеризација срца

Терапија
Терапија зависи од испољених симптома и штете нанете срцу и плућима. Лечење обухвата: лекове за побољшање срчане функције, хируршку обраду залиска и хируршку замену залиска. Вештачки срчани залисци се праве од ткива или метала. Метални залисци дуже трају али захтевају доживотно узимање антикоагуланта као што је варфарин. Залисци од ткива се праве од кадаверичног ткива свиња, говеда или људи и не захтевају примену антикоагуланата, али не трају тако дуго и морају више пута да се замењују. Лекови које се могу користити обухватају диуретике, вазодилататоре и антиаритмике уколико је присутан абнормалан срчани ритам као што је атријална фибрилација. Могу да се препишу антибиотици да би се спречила инфекција залиска пре посете зубару, гастроинтестиналних интервенција и интервенција на уринарном тракту.


Коме се јавити