nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Антидепресиви, Предозирање

Већина антидепресива су селективни инхибитори преузимања серотонина (ССРИ). Уобичајени називи за ове лекове су: Прозак, Пароxетин, Сероxат, Циталеx, Флуоксетин, Золофт.

Они могу да изазову значајне симптоме (серотонински синдром) када се предозирају, али су ретко смртоносни. Друга класа антидепресива се назива трициклични антидепресиви и предозирање овим лековима може бити веома озбиљно и опасно по живот.

Трициклични антидепресиви укључују Амитриптyлин, Имипирамин, Доксепин и Нортриптилин.

Симптоми

Вртоглавица, знојење, мучнина, повраћање, тремор, поспаност, тахикардија, грозница и измењен ментални статус.

Прегледи

Преглед
Узима се историја болести и обављају се физички прегледи. Тестови крви и електрокардиограм да би се открили абнормални електролити и ЕКГ промене. Други лабораторијски и радиолошки тестови могу да се ураде како би се искључили други узроци симптома.

Тестови
Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви метаболички, ЦТ-скенер, електрокардиограм (ЕКГ), тест за трудноћу (бета-ХЦГ), тропонин и рендген

Додатне анализе
Токсиколошка анализа урина или крви

Терапија
Терапија је првенствено подржавајућа, а укључује додавање кисеоника и одржавање одговарајућег крвног притиска и поспешивање излучивања урина интравенозним течностима. Срчана фреквенција и ритам се стално прате док се стање особе не стабилизује. Понекад је потребна седација бензодиазепином (диазепам / Бенседин, Лоразепам).


Коме се јавити