nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Анксиозност

Осећај бриге или стрепње праћен свим или неким од наредних знакова: напетост мишића, немир, палпитације, убрзано дисање, треперење, сумња, конфузија, пад концентрације или страх од губитка контроле.

Ова реакција може да се јави као резултат стварне или замишљене опасности односно стресора. Међутим, може да се јави и без икаквог одређеног разлога. Епизода може да буде кратка или дуготрајна.

Симптоми могу рекурентно да нестају и да се враћају. Симптоми који истрајавају или се често јављају дефинишу анксиозни поремећај.

Симптоми

Страх, стрепња, напетост у мишићима, немир, палпитације- лупање срца, убрзано дисање, треперење, претерана опрезност, конфузија, пад концентрације, страх од губитка контроле.

Прегледи

Преглед
Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед да би се поставила дијагноза и потражили окидачи и потенцијални позадински узроци.

Терапија
Терапија зависи од тежине симптома. Лечење може да обухвата: бензодиазепине (диазепам, лоразепам), антидепресиве, психолошко саветовање и/или психолошко лечење као што је когнитивно-бихевиорална терапија.


Коме се јавити