nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Анксиозни поремећај - општи анксиозни поремећај

Анксиозност је осећај тескобе, а анксиозни поремећај је психолошки поремећај у коме је анксиозност толико озбиљна да спречава особу у вршењу нормалних дневних активности.

Анксиозност прате следећи знаци: напетост мишића, немир, лупање срца, убрзано дисање, узнемиреност, сумњичавост, конфузија, смањена концентрација или страх од губитка контроле. Ова реакција се може јавити као последица стварне или претпостављене опасности или стреса.

Такође се може појавити без јасног разлога. Епизода може да буде кратка или дуготрајна.

Симптоми могу нестати и више пута се враћати. Тачан узрок овог поремећаја није познат, али се сматра да је комбинација генетских фактора и фактора околине.

Симптоми

Страх, бојазан, напетост мишића, немир, лупање срца, убрзано дисање, узнемиреност, повишено стање будности, конфузија, смањена концентрација, страх од губитка контроле.

Прегледи

Преглед
Узима се историја болести и обавља физички преглед да би се утврдила дијагноза и помогло у проналажењу окидача и потенцијалног узрока.

Додатне анализе
Уколико је потребно, ради се тест на трудноћу, комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер и уриноанализе, тест на алкохол у крви, тест на дрогу.

Терапија
Терапија зависи од тежине симптома. Третман може да обухвати: бензодиазепине (диазепам, лоразепам), антидепресиве, психолошко саветовање и / или психолошки третман као што је когнитивно-бихејвиорална терапија.


Коме се јавити