nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Ангиоедем - оток коже, поткожног ткива и слузокоже лица, усана, очију и језика

Оток коже, очију, усана, уста и језика. Оток се јавља непосредно испод коже. Понекада може бити веома озбиљно, када долази до блокаде дисајних путева, због чега пацијент не може да дише.

Поремећај може бити део алергијске реакције и бити повезан са копривњачом. Код неких пацијената овај поремећај је наследан (наследни ангиоедем) и јавља се као резултат ниског нивоа протеина који се назива Ц1 инхибитор.

Мања група пацијената имаће реакцију на врсту лекова за крвни притисак, која се назива АЦЕ (ангиотензин конвертујући ензим) инхибитори, а манифестује се као ангиоедем усана, очију, језика и уста.

Међу АЦЕ инхибиторима који су чести узрочници спадају: Катопил, лисиноприл, Еналаприл, рамиприл (Тритаце), фосиноприл (Моноприл) и остали.

Симптоми

Оток коже, поткожног ткива и слузокоже около и у устима, оток око очију, оток капака, отицање језика, маснице, водени пликови, отежано дисање, чујно дисање (стридор).

Прегледи

Преглед
Узима се анамнеза и врши физички преглед. могу се урадити и алерго тестови. Ако лекар сумња на наследни ангиоедем, могу се урадити анализе крви, као што су функција Ц1 инхибитора, компоненте комплемента Ц4 и Ц2.

Специјалисти
Алерголог, имунолог

Терапија
Ако се ангиоедем јави као последица алергијске рекције, пацијенту се даје неки антихистаминик. Адреналин се користи ако је пацијент животно угрожен. Понекад се преписују орални стероиди, као што је преднисон, да би се спречило да се реакија поново јави. Антихистаминици нису делотворни ако је у питању наследни ангиоедем. У том случају користе се следећи лекови: адреналин и свежа смрзнута плазма.

Коме се јавити