nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Анафилакса - алергијска реакција опасна по живот

Анафилакса је тешка алергијска реакција која има брз почетак настанка и развоја и може да узрокује анафилактични шок са могућим смртним исходом. Анафилакса обично има низ симптома, укључујући свраб, осип, отицање грла, и низак крвни притисак. Најчешћи узроци настанка ове болести су ујед инсекта, храна и лекови.

Анафилакса настаје због ослобађања протеина медијатора из одређених врста белих крвних зрнаца. Протеини медијатори су супстанце које могу да изазову алергијску реакцију или да је погоршају. Њихово ослобађање може бити изазвано реакцијом имунског система или неким другим узроком који се не односи на имуни систем. Анафилакса се дијагностикује на основу симптома и знакова. Примарни третман је инјекција епинефрина, која се понекад комбинује са другим лековима.

У свету око 0.05-2% људи има анафилаксу у неком тренутку живота. Овај проценат се повећава. Термин потиче од грчких речи ανα ана, против, а φυλαξις пхилаксис, заштита.

Симптоми

Тешко отицање лица и / или грла, кратак дах, испрекидано дисање, вртоглавица или несвестица од ниског крвног притиска за, смрт.

Прегледи

Преглед

Узима се историја болести и обавља физички преглед.


Коме се јавити