nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Амиотрофична латерална склероза - АЛС, Лу Геригова болест

Амиотрофична латерална склероза је болест нервног система која напада нервне ћелије, зване моторички неурони како у мозгу тако и у кичменој мождини. Ови неурони омогућавају пацијентима да контролишу своје вољне мишиће.

Амиотрофична латерална склероза (АЛС), се назива и Лу Геригова болест. Болест се јавља након 40-те године живота и прогресивна је. Ова болест се чешће среће код мушкараца.

Није познат никакав лек, терапија је усмерена на ублажавање симптома и продужетак опстанка. На крају пацијенти више нису у стању да дишу. Узрок АЛС-није познат.

Симптоми

Рани симптоми подразумевају трзаје мишића које прати слабост. Слабост мишића захвата шаке, руке, ноге и говорне мишиће. Остала погођена подручја изазивају отежано гутање, отежано дисање и гушење. Прогресивно слабљење дисајних мишића доводи до респиратора ареста.

Прегледи

Преглед

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Нема никаквих специфичних тестова за постављање дијагнозе АЛС-а. Дијагноза се поставља искључивањем других узрока симптома и на основу налаза лекарског прегледа. Тестови која могу да се врше обухватају: електромиографију (ЕМГ), Тест брзине нервне проводљивости (БНП), анализе крви и урина, лумбалну пункцију и биопсију мишића и / или нерава.


Коме се јавити