nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Амауросис фугак - транзиторно моноокуларно слепило- пролазно Слепило једног ока

Амауросис фугак је изненадан губитак вида на једно око проузроковано застојем протока крви од ретиналне артерије.

Ретинална артерија снабдева рожњачу. Светлост пада на рожњачу у задњем делу ока одакле се слика преноси до мозга. Ово стање је некада праћено можданим ударом и сматра се веома озбиљним.

Закрчења у ретиналним артеријама често долази због стварања плака који се скупља у каротидним артеријама на врату. Каротидне артерије снабдевају мозак крвљу. Наслаге плака су последица атеросклерозе. Садрже масне наслаге и калцијум.

Симптоми

Изненадни губитак вида на једном оку. Ослабљен вид траје од неколико секунди до неколико сати. Губитак вида може бити потпун или само ослабљен. Губитак вида обично није праћен болом.

Прегледи

Преглед

Узима се анамнеза и врши се физички преглед. Врши се преглед очију и јер је понекад могуће видети закрчење ретиналне артерије. Може се урадити и ЦТ скенер-и или магнетна резонанца мозга. Такође се може урадити и снимање врата, рецимо ултразвучни колор доплер и проверити закрченост канала у каротидној артерији. Део рутинског прегледа представља и анализира крви.


Терапија

Циљ терапије је да се отклони закрчење у ретиналној артерији. Пошто је време драгоцено, неопходно је што пре указати медицинску помоћ. Лечење обухвата следеће опције: Операција, интервентни третман обољења користећи лекова за разбијање угрушака и лекови. Лекови који се најчешће преписују су аспирин, клопидогрел и дипиридамол.

После серије транзиторно моноокуларног слепила потребно је предузети низ мера да би се спречило ново јављање. Те мере подразумевају промену у начину живота, узимање лекова и технике за смањење таложења плака у каротидним артеријама.

Коме се јавити