nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Алцхајмерова болест - Деменција

Најчешћи облик деменције. Деменција је поремећај мозга који утиче на памћење. У својим тежим фазама, она спречава болеснике у обављању свакодневних активности, они у нису стању да препознају чланове своје породице и пријатеље, нити да разумеју говор или да сами говоре.

Ова фамозна разорна болест још више јача са временом и код неких пацијената може брже напредовати. Иако је третман болести ограничен, лекови који се користе су најделотворнији када се третманом почне што је раније то могуће. Осим тога, рано откривање омогућује породицама да се припреме за напредовање симптома и да се организују на одговарајући начин.

Поремећај је чешћи код старијих пацијената, иако није део нормалног процеса старења. Вероватноћа обољевања од овог поремећаја се такође повећава у случају ранијег постојања ове болести у породици, дугогодишње хипертензије или претходне трауме главе.

Симптоми

Појава симптома је обично поступна и они се прогресивно погоршавају. У неким случајевима, симптоми се брже погоршавају. Симптоми укључују проблеме са памћењем, неспособност да се обављају рутински задаци, проблем са препознавањем људи, промене личности, проблем са говором и промене у понашању.

Прегледи

Преглед

Спровешће се анамнеза и физички преглед пацијента. Прегледом ће се утврдити да ли постоје други узроци за појаву симптома, као сто су мождани удар, инфекција, тумора на мозгу или метаболички проблема.


Коме се јавити